Clicky

20161016

Telemarketeer afkletser

Deze blog post legt uit hoe je een Fritz!Box instelt om telemarketeers en andere vervelende bellers te blokkeren.

We worden vaak gebeld door bedrijven op tijden dat het niet uitkomt met aanbiedingen waar we geen behoefte aan hebben. Deze bedrijven bellen zonder nummerherkenning (zodat je niet kan zien wie er belt) of met een "bedrijfsnummer". Deze nummers beginnen met 085, 087 of 088.

Bij het blokkeren van ongewenste bellers hebben we twee keuzes:
  1. Het gesprek wordt geblokkeerd. De telefoon wordt niet opgenomen;
  2. Er wordt een bericht afgespeeld. Hierin kan je aangeven waarom de telefoon niet opgenomen wordt en hoe men eventueel wel in contact kan komen.
In dit voorbeeld krijgen ongewenste bellers een bericht te horen (keuze 2). We moeten dus twee dingen instellen op de Fritz!Box:
  1. Het bericht die ongewenste bellers te horen krijgen. Dit gaat via de telefoonbeantwoorder van de Fritz!Box;
  2. De ongewenste telefoonnummers

Aanmaak telefoonbeantwoorder en een bericht opnemen

Maak een "antwoord apparaat" aan op Fritz!Box met deze instellingen (Telephony > Answering Machine):


Het antwoordapparaat kan een audiobestand importeren. Maak een opname (bijvoorbeeld met Audacity), sla dat op in een MP3 bestand. Klik op "Change greeting" bij "Greeting Only" en upload je zojuist opgenomen MP3 bestand. Als dat allemaal gelukt is zie je dit scherm:


Instellen van ongewenste nummers

 

Bellers zonder nummerherkenning

Voor bellers zonder nummerherkenning stel je deFritz!Box zo in (Telephony > Call Handling > Call Diversion):

Bedrijfstelefoonummers

De 085, 087 en 088 nummers worden ook op de "Call Diversion" pagina geconfigureerd. Bijvoorbeeld voor nummers die beginnen met 088 stel je zo in (Telephony > Call Handling > Call Diversion):Als je dus alles heb ingesteld zie je dit scherm (Telephony > Call Handling):


Vanaf nu zullen alle bellers uit deze lijst je bericht te horen krijgen en wordt jij met rust gelaten. 

Tips


Tips voor het bericht wat ongewenste bellers te horen krijgen:
  1. Vertel waarom ze het bericht horen en geef eventuele andere mogelijkheden aan om in contact te komen (bijv.:"bel met nummerherkenning of met een mobiele telefoon" of "stuur een email");
  2. Doe alsof er een echte beller aan de lijn is:"Hallo met Jan.....(paar seconde wachten).. uuuh, wat was je naam en voor welk bedrijf bel je? ....(paar seconde wachten).... OK, hoe kom je aan m'n telefoonnummer?..." enz., enz.
  3. "Al onze medewerkers zijn bezet, een ogenblik alstublieft...(laat muziek horen)...nog een ogenblik geduld aub...(laat muziek horen)..." enz., enz.

Ongewenste bellers met een "gewoon" telefoonummer

Tegen bellers met een "gewoon" telefoonummer (bijv.: 0202159006) is preventief niet zo veel te doen. Je kan individuele nummers blokkeren. Dit is een voorbeeld hoe nummers meteen geblokkeerd worden (Telephony > Call Handling > Call Blocks):No comments :

Post a Comment

Real Time Web Analytics