Clicky

20151124

Capacitor Plague

Condensatoren zijn passieve electronische componenten die gebruikt worden om fluctuaties on de voedingsspanning op te vangen. Eigenlijk een soort mini-batterij die razendsnel oplaadt en dus ook razendsnel ontlaadt. Ze worden in alle elektronische apparaten gebruikt, van Apple Watch tot de voeding van je versterker. Condensatoren zorgen er dus voor dat je apparaat stabiel blijft werken zelfs als er opeens wat meer stroom wordt gevraagd of als je vriendin de magnetron aanzet (waardoor de 230V even een dipje krijgt).

Nu is er een probleem met een bepaald type condensator. De levensduur is korter dan verwacht. Hierdoor kan je apparaat al snel stuk gaan. Het probleem heet:"Capacitor Plague" en Wikipedia heeft er een uitgebreid artikel over.

Ik kwam (voor een prikkie natuurlijk) in het bezit van een Edimax ES-524G+ switch. De switch werkte prima maar voor de zekerheid toch even de kast opengeschroefd. Bij inspectie bleek dat er condensatoren op exploderen stonden en electroliet lekte:

Een lekkende en een 'bolle' condensator (gedemonteerd uit de switch)


De switch stond dus op het punt defect te raken. Dus bij een internet elektronicaboer 8 nieuwe condensatoren met dezelfde eigenschappen (1000µF/10V) gekocht. De oude condensatoren verwijderd en de nieuwe gesoldeerd en voila, deze switch kan weer jaren mee!

De nieuwe condensatoren zijn rood dus steken mooi af bij de rest:

20151104

Choose your favorite new Lenovo logo


New Lenovo logo
Alternative logo (inspired by Google)

Alternative logo (inspired by Heineken)


Note that the "smiling e" is an invention by Freddy Heineken himself when he created the new Heineken logo in 1949 (!). Still going strong:

Real Time Web Analytics